Найпопулярніші вакансії у Польщі.

Найпопулярніші вакансії у Польщі.

Ні для кого не секрет, що Польща активно пропонує роботу українцям. Різномаїття вакансій захоплює людей, де кожен може знайти собі гідне місце для праці.

Посол України у Польщі, Андрій Дещиця, повідомив, що у сусідній країні наразі працюють майже 1,5 млн наших громадян. За його словами, орієнтовно 600 тис. українців офіційно платять податки до Фонду соцстрахування, а решта працюють на трудових договорах і податків не платять.

Що ж так приваблює людей? Відповідь на це питання знаходимо на кадровому порталі grc.ua. За його даними, середня заробітна плата, яку пропонують українцям польські роботодавці, становить близько 35 тис. грн.,а якщо бути конкретніше, то:
* 33% роботодавців обіцяють платити українцям до 22,2 тис. гривень;
* 26% обіцяють зарплату до 44 тис. гривень;
* 41% пропонує оклади, що стартують від 55 тис. гривень.

Найпопулярніші вакансії:
* різноробочі (~14%). У зв’язку з тим, що місцеві жителі не мають великого бажання займатись в цій галузі, тому цей вид праці залишається найпопулярнішим серед іммігрантів.
* сфера ІТ (~13%). Оскільки відсутність кваліфікованих робітників присутня майже у всіх західних державах, то для польського ринку праці також необхідні грамотні програмісти, розробники мобільних додатків та програмного забезпечення для ПК.
* будівництво/виробництво/сільське господарство (~12%). У будівництві є потреба в інженерах, операторах та механіках земляного обладнання, фахівцях з оздоблюваних робіт, мулярах, арматурниках, монтажниках інженерних споруд, плиточниках і т.д. На польських заводах та фабриках необхідні, як робочі, так і менеджери, інженери по продукції, керівники цехів, лабораторій, складів, комірники. Щодо сільського господарства, то фермери з провінцій постійно запрошують на сезонні роботи.
* сфера маркетингу, реклами та PR (~9%). Польщі бракує таких кадрів, як маркетологи, спеціалісти по рекламі, PR - представники.
* сфера торгівлі (7%). Польський ринок праці потребує торгових фахівців у різних областях. Компаніям, які займаються продажем ліків, електронного обладнання, харчових продуктів, косметики, будівельних матеріалів, турів і нерухомості, потрібні торгові агенти, продавці та представники торгових марок. Є також багато вакансій в мережевих супермаркетах.
* сфера послуг та харчової промисловості (менш ніж 1%). Кваліфіковані тренери, перукарі та косметологи, фізіотерапевти та масажисти, художники та музиканти, редактори та дизайнери, кухарі, кондитери та пекарі без проблем знайдуть роботу у Польщі.

Ще Дещиця додав, що у 2021 році в Польщі нараховується вже 16 тис. підприємств, де власниками або співвласниками є українці, а також майже 50 тис. українських студентів навчаються у польських ВНЗ.