Жорсткі умови покарання п’яних водіїв у Польщі

Жорсткі умови покарання п’яних водіїв у Польщі

Уряд Польщі ухвалив законопроект, що передбачає жорсткіші умови покарання для водіїв, які сідають за кермо у нетверезому стані. Документ набуде чинності після того, як його розглянуть і приймуть у Сеймі.

Наразі за скоєння тяжкої ДТП у стані алкогольного сп'яніння водіям у Польщі загрожує від 2 до 12 років позбавлення волі. Законопроект пропонує встановити мінімальний термін ув'язнення від 3 або 5 років, залежно від ситуації.

Проект закону передбачає, що нетверезий водій з вмістом алкоголю у крові понад 1,5 проміле втрачатиме авто – незалежно від того, спричинив він ДТП чи ні. Поліція тимчасово вилучатиме транспортний засіб на термін до 7 днів, після чого прокурор буде зобов'язаний накласти арешт на майно правопорушника. Потім суд в обов'язковому порядку повністю конфісковуватиме автівку.

Якщо ж водій у нетверезому стані не був винуватцем ДТП, а лише кермував транспортним засобом на підпитку, суд зможе скасувати прокурорську постанову про конфіскацію авто. Однак для цього будуть потрібні обґрунтовані докази особливих обставин.

Якщо після цього правопорушника вдруге зупинять правоохоронці з вмістом алкоголю від 0,5 проміле – авто конфіскують одразу. Додамо, що такий рівень алкоголю може бути присутнім у крові після вживання близько двох склянок пива.