Що відбувається з пунктами прийому візових анкет в Україні?

Що відбувається з пунктами прийому візових анкет в Україні?

З кінця січня й дотепер ми отримуємо інформацію, що пункти прийому візових анкет припинили приймати сервісний збір для отримання польської національної візи D. Для решти видів документів пункти продовжують приймати заявки.

Варто зазначити, що пункти прийому не працюють у 3 консульських округах із 6:

  • Львівському;
  • Луцькому;
  • Вінницькому.

Разом з тим без перебоїв приймають документи Харківський, Київський і Одеський округи. Проте це не означає, що подати документи і отримати візу у цих пунктах можуть всі охочі – тут діє правило прописки, тобто подачі винятково за місцем проживання. Якщо ви, наприклад, прописані у Львові, то, на жаль, не можете подати документи у Києві.

Що робити у цій ситуації і які є інші можливості подати документи?

Наразі існує можливість реєстрації у консульстві. Тобто так, як це працювало раніше, коли не було пунктів прийому візових анкет, які фактично є посередниками у цій справі.

Зареєструватись можна через систему e-Konsulat, однак вона теж не завжди добре працює. Навіть на сторінках консульств з'являється інформація про те, що через технічні проблеми не вдасться зареєструватись і прийом заявок взагалі припинено. Тобто фактично у такому консульському окрузі взагалі зникає можливість податись на візу.

Проте якщо вам все ж таки вдається почати реєстрацію, то обов'язково йдіть за тими правилами, які там зазначені, і слідкуйте за своєю електронною поштою. Обов'язково перевіряйте теку "Спам", щоб нічого не пропустити, адже сервіс дає лише 48 годин на наступний етап реєстрації.

Зверніть увагу, що про дату також повідомляють електронною поштою. Вона визначається двома способами – шляхом жеребкування, або ж ви вказуєте її самі. Коли система перевантажена, тобто подається багато заявок, тоді дата визначається жеребкуванням.

Що робити, якщо не вдається зареєструватись і через сервіс e-Konsulat?

У такій ситуації потрібно слідкувати за сторінками консульств з актуальною інформацією щодо перетину кордону на продовжених документах і у межах безвізового режиму. Не забувайте, що по біометрії ви також маєте можливість в'їжджати на територію Польщі за правилом 90 днів, навіть якщо залишився вільним лише 1 тиждень. Однак тут варто пам’ятати, що після в'їзду все ж потрібно подати документи для легалізації свого перебування.

Чи з'являться додаткові 90 днів безвізу, якщо оформити новий біометричний паспорт?

Ні, не з'являться. Буває, що так роблять, і часто мають 2 закордонні паспорти. Законодавчо громадяни України мають на це право, однак 90 днів даються на людину, а не на паспорт. Тобто в'їжджаючи за іншим паспортом вам може пощастити або не пощастити, залежно від уважності прикордонника. Гратися із законами ЄС не варто.

У такій ситуації особи, які не мають можливості податись на візу або не мають продовжених документів, повинні дочекатись, поки ці 90 днів минуть, щоб відновити легальну можливість в'їзду по біометрії.

Коли чекати відновлення стабільної роботи візових центрів?

На сторінці польського консульства у Львові з'явилась інформація, що система e-Konsulat не приймає документи у зв'язку з відновленням роботи пунктів прийому візових анкет. Однак там нічого не сказано ні про конкретну, ні про приблизну дату відновлення. Тому наразі очікуємо офіційну інформацію.