Чотирьохденний робочий тиждень у Польщі

Чотирьохденний робочий тиждень у Польщі

Компанії у Польщі починають скорочувати робочий тиждень з метою підвищення продуктивності праці та віддачі працівників на робочому місці. При цьому розмір зарплат – не зменшують.

Ідея зменшення тривалості стандартного робочого тижня вже давно обговорюється в світі. Вважається, що це сприятиме кращому відпочинку робітників, зменшенню їх "вигоранню" на роботі, що в кінцевому результаті сприятиме підвищення продуктивності праці.

Керівництво польсько-данської компанії Nordic Consulting and Development Company з міста Щецин, яка розробляє програмне забезпечення, вирішило запровадити таку модель організації роботи у себе і змінило робочий графік працівників, зробивши для них п’ятницю третім безкоштовним вихідним днем.

"Ти працюєш, але це не твоє життя. Ваше життя – це сім'я, спорт, все, що вас цікавить, це ваша частина життя. Те, що ми переходимо на ці чотири дні і даємо ці три вихідні, – це підхід, який може допомогти людям отримати душевну рівновагу, щоб вони могли насолоджуватися життям" – сказав Павло Фінкельман, директор ІТ-компанії.

При цьому всім працівникам зарплату було збережено на тому самому рівні, що і при 5-денному робочому тижні.

Можливо, що прийняттю такого рішення сприяла інформація про вдалі аналогічні експерименти в інших країнах.

Як повідомляє Businessinsider, на подібний крок у травні 2020 року наважилась ірландська компанія Buffer. Згодом один з її інженерів-програмістів, який брав участь в експерименті, повідомив, що система позитивно вплинула на його самопочуття і підвищила рівень задоволеності роботою.

Дослідження у цьому напрямку проводились і у Польщі.

Так у 2021 році рекрутингова компанія Hays Poland провела онлайн-опитування, яке показало, що аж 96% з 2,2 тисячі опитаних співробітників хотіли б скоротити робочий тиждень.

Водночас дослідження, проведене наприкінці минулого року на замовлення компанії з працевлаштування іноземців Personnel Service, показало підтримку цієї ідеї серед поляків. Зокрема 68% респондентів заявило, що запровадження 4-денного робочого тижня позитивно позначиться на їхньому здоров'ї.

Варто зауважити, що компанія зі Щецина не є першопрохідцем у запровадженні подібних рішень у Польщі.

Зокрема, працівники креативного агентства Kava у Катовіце мають 6-годинний режим роботи. Польська філія шведської компанії Tradedoubler (Варшава) запровадила доступність співробітника з 10:00 до 14:00 і заборону внутрішніх зустрічей з 9:00 до 10:00. Натомість столична маркетингова фірма Senuto погодилась щоб співробітники приходили до офісу чотири рази на тиждень.