Як застерегти себе від шахраїв їдучи на  роботу за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина)?

Як застерегти себе від шахраїв їдучи на роботу за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина)?

Як застерегти себе від шахраїв їдучи на  роботу за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина)?
Щомісяця більше 100 тисяч українців виїжджають на заробітки за кордон і це лише офіційні дані. На жаль, почастішали випадки, коли заробітчани повертаються ні з чим , адже роботодавці нехтують своїми обов’язками і не виплачують обіцяні гроші  працівникам, бо ж знають, що люди, які працюють нелегально не зможуть довести своїх прав. Що ж робити у випадку, коли вас не розрахували на роботі у Європі і як довести свої права у чужій країні детальніше обговоримо далі.
 Польща.
Сьогодні більше двох мільйонів українців перебувають на заробітках у Польщі. Це і не дивно, адже вона вважається країною, на роботу в яку, найлегше і найпростіше відкрити робочу візу. Вакансій пропонують роботодавці чимало. За останні 10 років українські люди значно підняли економіку цієї держави, проте і Польща почала нехтувати ними і часто українці повертаються без заробітку.
У сучасному світі нових технологій люди, які користуються гаджетами можуть значно підстрахувати себе їдучи на невідому роботу.
Ви знайшли вакансію в інтернеті, або ж через посередника  - обов’язково її перевірте, прочитавши відгуки у всесвітній павутині(інтернет). Якщо це відома фірма, то вона обов’язково має свій персональний сайт, або ж сторінки у соціальних мережах, там ви зможете прочитати відгуки про роботу і дізнатися умови праці, або ж і знайдете контактні дані.
У випадку, коли їдете на польові роботи – у соціальний мережі існує група відгуків про різні міста.  https://www.facebook.com/groups/323856568369563/
Якщо вирішили скористатися послугами посередників, то обов’язково перевіряйте їх ліцензію і договори на право займатися посередницькою діяльністю.
Перевіряйте запрошення на дійсність. Зробити це можна різними шляхами і досить легко. Один з них, це Główny Urząd Statystyczny (REGON, NIP, KRS) – державний реєстр господарських або юридичних суб’єктів. Сайт доволі зручний, для того аби прочитати про фірму, яка вам потрібна. Державний судовий реєстр, де також можна отримати потрібну інформацію. Тут можна відстежити діяльність організації, і те, чи не було раніш у неї жодних проблем із законом. Сайт-  KrajowyRejestrSądowy - ще один інформаційний сайт для отримання даних про різні робочі фірми. Також, може стати у нагоді Centralna Ewidencjai Informacjao Działalności Gospodarczej, це є Центральний Реєстр і Інформація про Господарську Діяльність, сайт дає можливість перевірити всю основну інформацію про підприємця. Але для того, щоб зайти на один з сайтів для перевірки підприємства, вам потрібно володіти такими даними про роботодавця:NIP (ідентифікаційний податковий номер) – номер, який ідентифікує платника податків. Такий номер має кожна зареєстрована фірма.REGON (реєстр Народного господарства). Це є 9-тизначний номер, що виданий у реєстрі статичним оператором. Отже, для того аби отримати необхідну інформацію, вам потрібно знати хоча б про один з наявних параметрів. Наприклад, на сайті ms.gov.pl цілком достатньо знати або NIP або REGON організації.

Договір про працю – найнадійніший документ, який засвідчує ваше працевлаштування, але у випадку, коли він складений правильно. Уважно читайте умови договору і старайтеся вимагати, аби він був перекладений доступною вам мовою. Якщо вас запевнили, що працюєте офіційно і гроші отримуєте на картку -  це ще не доказ того, що роботодавець зробив все правильно і оплачує за вас податок.
Ні в якому разі не залишайте і не передавайте  роботодавцю в руки оригінали документів.
Щоб частково захистити свої права заробітчани можуть приєднатися до спілки  «Трудова солідарність», яка захищає українського мігранта. Саме вона надає інформацію про фірми працедавців, які обманюють людей і захищає інтереси українських заробітчан у Польщі.
http://laborunion.org.ua/pro-nas/
           Чехія.
На сьогодні у Чехії працює більше 120 тисяч українських громадян. Ця держава охоче запрошує українців до себе на роботу і надає 5 мільйонів вакансій, проте зробити робочу візу туди значно складніше. Велика частина заробітчан їдуть туди по польській робочій візі і мають великий ризик потрапити під арешт у кращому випадку, або ж отримати депортацію. Чеські роботодавці, які нелегально влаштовують до себе на роботу  українців – не сплачують податки у державу і в багатьох випадках не розраховують належним чином своїх працівників.
Шукаючи роботу в Чехії і звертаючись за допомогою до компанії-посередника, треба бути дуже уважним. Перше, що треба перевірити – чи має компанія усі необхідні документи: свідоцтво про державну реєстрацію, ліцензію Міністерства соціальної політики на посередницьку діяльність у сфері працевлаштування за кордоном, договір з іноземним посередником і роботодавцем.

Німеччина.
Німеччина вважається на сьогодні відносно новим ринком праці для українських заробітчан. Раніше потрапити туди на роботу було дуже важко, проте керівництво країни значно спростило цю процедуру. Цього року 1 березня вступив у силу новий закон, який має назву «Для Українців». На Німецькому аграрному ринку праці нині бракує робочих рук і вони попросили посприяти припливу українських працівників. Їдучи до цієї країни потрібно виконати кілька обов’язкових умов:
Знання мови на рівні В1.
Віза повинна бути лише Німецькою.
Самостійно себе забезпечувати житлом.
Диплом по спеціальності.
Фінансове забезпечення..
Отже, їдучи на роботу до країн СНД уряд кожної країни наголошує, що кожен заробітчанин сам несе відповідальність за себе у чужій країні, якщо не офіційно працевлаштований. Вище зазначені пункти допоможуть вам зорієнтуватися і не допустити помилок у виборі роботи.