Передача документів до ППВА поштою

Щоб відправити документи поштою для отримання польської візи, потрібно сплатити сервісний збір, зареєструватися на сайті візового центру та відправити їх у день, який буде визначений системою. 

Зважаючи на нову хвилю пандемії та різні зони зараження корона вірусом, багато візових центрів в українських містах перейшли на дистанційну роботу та приймають документи тільки через пошту. Зокрема, так вже з листопада працюють такі пункти прийому візових анкет (ППВА) в Одесі, Херсоні, Дніпрі, Запоріжжі, Тернополі, Рівному, Львові, Івано-Франківську, Житомирі, Хмельницьку та Києві.

Процес передачі документів до візового центру у форматі «поштового відправлення» здійснюється за посередництвом Нової Пошти. Але такий спосіб підходить для тих, кому потрібно отримати польську національну візу. Якщо ж потрібна шенгенська віза чи картка Малого Прикордонного Руху, тоді документи приймають тільки в ППВА за попереднім записом. Документи через пошту треба відправляти до візового центру того консульського округу, в якому прописана особа.

Для того, щоб зареєструватися до візового центру треба:
1. Підготувати пакет необхідних документів;
2. Знайти свій консульський округ;
3. Оплатити послуги візового центру. Це можна зробити кількома способами:

- Прийти особисто до відділення Кредобанку чи Ідея Банку. Мати при собі оригінал закордонного паспорта. Якщо одночасно реєструється ще хтось із членів сім’ї (дружина/чоловік, неповнолітні діти), то потрібно підтвердити родинні зв’язки з ними.
- Оплатити послуги візового центру можна онлайн (через Кредобанк чи ПриватБанк). Опція групової реєстрації через інтернет недоступна. Онлайн оплату через Кредобанк можуть здійснити не лише клієнти банку. Для цього у відповідному розділі на сайті банку (https://newclient.kredobank.com.ua/visa) потрібно обрати “Оплатити онлайн”. Через Приват24 здійснити реєстрацію можуть виключно клієнти банку. Необхідно у додатку обрати “Платежі” – “Новий платіж” – “VFS” – “Пошук”. Під час оплати та реєстрації треба вказати:
*номер телефону;
*візовий центр, в який особа буде подавати документи;
*пакет документів у форматі «Поштового відправлення».

Після банківських процедур клієнт отримує код (PTN). Активують його на наступний день. Зі статусом коду можна ознайомитися на сторінці: https://online.vfsglobal.com/AutoSchedule-Appointment/home/getapplicantstatus. Після активації коду потрібно зачекати на дзвінок з кол-центру ППВА. Під час розмови повідомлять дату і час подачі документів, які повинен погодити клієнт (їх автоматично обирає система, працівники не можуть на це вплинути).

Якщо клієнту підходить час і дата, тоді в той день він повинен віднести документи до відділення Нової Пошти. Якщо відправити документи наступного дня, то час розгляду заявки може затягнутись до 45 днів. Будьте уважні: поштою треба надсилати оригінали тільки закордонного паспорта, запрошення та анкети. Решта документів лише у вигляді копій. Після відправки документів необхідно чекати повідомлень від Нової Пошти. Спершу про отримання пакету документів візовим центром. А через 6-30 днів (час розгляду заявки на національну візу) має прийти нове повідомлення про те, щоб клієнт забрав паспорт та інші оригінальні документи (їхня доставка безплатна).

Статус заявки можна перевіряти онлайн (https://www.vfsvisaonline.com/Global-Passporttracking/Track/Index?q=shSA0YnE4pLF9Xzwon/x/ASnHZRMROGDyz5YljrTPrnXBNThgJMqjz95WiFOjUzqm/zApnmJ36zTcAgdyaH7Cg==) або зателефонувавши до кол-центрів за одним із номерів:
+38 044 390 78 26;
+38 032 298 44 10;
+ 38 032 236 26 05;
+38 050 419 30 10;
+38 067 343 04 80;
+38 093 170 38 51.