Дешево і зручно, або як українським заробітчанам знайти комфортнее житло у європейських країнах?(Польща,Чехія,Німеччина).

Дешево і зручно, або як українським заробітчанам знайти комфортнее житло у європейських країнах?(Польща,Чехія,Німеччина).

Їдучи на заробітки у чужу країну ви повинні переконатися, що комфортними будуть не лише умови праці, а й місто і місце проживання. Кожна людина прагне зекономити, бо ж хоче  привезти додому більшу суму грошей, які не так легко було заробити. Зазвичай люди хочуть, аби житло надавав роботодавець, проте запропоновані варіанти не завжди безплатні, або ж і коштують чималих грошей. Тому пропонуємо ознайомитися з інформацією, яка розповість, де найкраще орендувати житло і в які халепи не потрапити. Шукаючи помешкання потрібно врахувати ряд важливих факторів,  насамперед: низька ціна, вигідне транспортне сполучення та зручна локація.
Неабияку увагу треба звернути на те, щоб вас не ошукали. Зазвичай заробітчани шукають житло через посередників, бо це найшвидший варіант пошуку, проте не всі рієлтоли надійні. Хороший працівник не буде вимагати у вас ніякого завдатку, поки не укладете умови договору. Також він має допомогти оформити всі необхідні документи. Що ж до розміру оплати послуг посередника, то як правило,  це ціна місячної оренди обраного житла, проте не завжди. Важливо те, що з посередниками можна торгуватися і отримати чималі знижки.
Добре структурована угода повинна визначати обов'язки і права обох сторін і точно вказувати на межу відповідальності за витрати на утримання нерухомості. Уважно перечитуйте договір оренди перед тим, як завірити його своїм підписом. Не соромтеся задавати питання чи обговорювати незрозумілі нюанси, можна також скористатись безкоштовною консультацією юриста звернувшись у «Бюро безоплатної правової допомоги».
Якщо ж ви вирішили самостійно знайти житло, то ретельно перевіряти потрібно не лише житло, яке ви збираєтесь орендувати, але і його власника. На ринку нерухомості достатньо шахраїв, які, не маючи жодного права на житло, видають себе за власників, ошукуючи вас на чималі суми грошей. Тому, дуже важливо бути впевненим, що людина, яка зарекомендувала себе власником помешкання є дійсно ним. Для надійності вимагайте у власника показати вам паспорт та документи на квартиру, таким чином, ви будете впевні, що ця людина має право здавати житло в оренду, і уникнете багатьох проблем.


 


Польща.

Рівень життя у Польщі вищий, ніж в Україні. Особливо великою є різниця зарплат у цих двох країнах. Зважаючи на ці чинники, відповідно і  більшість послуг коштують у Польщі значно дорожче. Хоч і часто роботодавці самі винаймають житло робітникам, проте трапляються випадки, коли потрібно самим шукати і оплачувати собі житло. Зручно і вигідно робити це по оголошенням в інтернеті. Тоді доведеться проявити активність самим. Не варто забувати, що існує велика ймовірність того, коли оголошення про відповідний варіанті розміщено посередником. Крім того, хороші квартири здаються іноді протягом години після розміщення реклами. Інформацію про квартири, що здаються можна отримати на численних сайтах. Наприклад: https://poland.est.ua/ru/nedvizhimost/snjat-kvartiru/, https://www.gumtree.pl/, https://www.morizon.pl/, https://www.olx.pl/ .
Пропозиції оренди також часто з'являються у соціальних мережах, зокрема в різноманітних групах та спільнотах, присвячених навчанню, роботі та проживанню в Польщі.
Ціни на квартири у Польщі залежать від багатьох чинників, насамперед – розташування. Чим ближче до столиці розташоване буде помешкання, тим дорожче вам обійдеться. Також від розміру населеного пункту, наприклад, у маленьких містечках квартири будуть коштувати дешевше.
Дорожче, проте максимально комфортно для вас буде варіант – оренда однокімнатної квартири (кавалерки) в Польщі. Таке помешкання у Варшаві обійдеться вам щонайменше 1300-1500 злотих в місяць, в Кракові та Вроцлаві – 1200-1400 злотих/місяць, а у менш популярних та невеликих містах – навіть менш ніж 1000 злотих на місяць.
Менш комфортним, але вигідним варіантом для заробітчан є хостели, коштують вони в середньому 30 злотих за добу. Чимало українських заробітчан, які приїжджають на тимчасову роботу до Польщі, зупиняються на перший час у хостелах. Вартість проживання у такому типі помешкання є різною – все залежить від місця розташування самого хостелу, а також від умов проживання та кількості місць в орендованій кімнаті. Трапляються хостели, в яких є навіть 10- та 12-місні номери. Нічліг в таких кімнатах, відповідно, коштуватиме найдешевше – в межах 25-30 злотих за особу. Існують також кімнати для 8,6,4 та 2 осіб або одномісні номери. Найдорожчими є, звісно ж, дво- та одномісні кімнати – їхня вартість складає понад 100 злотих за добу. Окрім спалень, у хостелах зазвичай є спільна кухня, кімната для відпочинку та розваг, а також декілька ванних кімнат.

 


Німеччина.

Зазвичай німецькі роботодавці оплачують самостійно житло для працівників, або ж вираховують із зарплат, проте якщо ви приїхали працювати легально і на довготривале перебування, то житло доведеться підшукати самим. Винайняти квартиру в Німеччині можна лише через ріелтора чи агенцію. Їм доведеться сплатити 50% місячної вартості житла. В іншому випадку ви натрапите на шахраїв. Для того, щоб отримати квартиру, потрібно підтвердити свою платоспроможність власникам. Надати довідку з роботи за останні 3 місяці, виписка з рахунку, фінансове доречення. Усі розрахунки з власником здійснюються виключно через банківський рахунок і з офіційною сплатою податків. Але обов'язковим у всіх випадках є оплата застави, тут її називають Kaution – це гарантія того, що житло залишиться цілим. У гуртожитках платити доведеться від 300 до 600 євро, а от за квартиру та кімнату треба викласти 3-місячну плату, тобто десь 1600-2000 евро. Ці гроші нікуди не зникнуть і їх повертають після виселення, але їх треба мати"
    Оренда кімнати у Берліні коштуватиме від 300 євро за місяць, квартири – від 1000 євро. Тож, хоч у Німеччині платять більше, витрати там теж більші. Принаймні житло коштуватиме в два рази дорожче. У великих містах доведеться заплатити від 500 євро за місяць оренди житла однокімнатної квартири. Зокрема такі ціни в середньому можна побачити Дрездені та Бремені. Дещо дорожче в Дюссельдорфі – близько 680 євро. Цікаво, що в столиці Німеччині, Берліні, ціни на житло дешевші, ніж у кількох інших містах. В середньому "однокімнатка" поблизу центру міста обійдеться у 800 євро. В Гамбурзі та Франкфурті-на-Майні винайняти квартиру дорожче. Та найбільше влетить в копієчку українським заробітчанам житло у Мюнхені. Там таке житло в середньому обійдеться в понад тисячу євро. Звісно, якщо обрати квартиру подальше від центру та навіть десь на околиці, то вийде дешевше. Але треба добре розрахувати, чи воно того варте, адже громадський транспорт в Німеччині – не з дешевих. Також, крім орендної плати, для українців потрібно оплатити коммуналку, а вона може обійтися щонайменше 200 євро.
Як і  Польща, Німеччина надає послуги хостелів. У порівняні з іншими країнами вони не є дешевими, проте для українських заробітчан та туристів являються бюджетним варіантом. Пропонуємо вам кілька сайтів для пошуку костелів.
https://www.hostelsclub.com/ru/hostels/germaniya
https://www.booking.com/hostels/country/de.ru.html
http://1001idea.info/15-byudzhetnyh-hoteliv-zi-znyzhkamy-v-berlini-frankfurti-ta-vidni/


Чехія

Основну частину щомісячних витрат українських заробітчан у Чехії займають: оренда житла, покупка продуктів харчування та одягу, витрати на громадський транспорт, оплата мобільного зв’язку та інтернету, відпочинок та розваги. Оренда житла – дуже відповідальний крок, адже жити в новій квартирі хочеться спокійно і без проблем. Відтак, найлегше зекономити під час пошуку житла можна, якщо не користуватись допомогою ріелторів. Їхні послуги у Чехії дуже дорогі. Попри це, вони переважно користуються загальновідомими сайтами або пабліками у соціальних мережах, де власники розміщують оголошення і чекають дзвінків від потенційних орендарів.
https://www.facebook.com/groups/pronajembytu/
https://www.facebook.com/groups/ceskebudejovice.bydleni.pronajem/
та інші групи по запиту “pronájem/podnájem pokojů”, “pronájem pokojů a bytů”
Проте, ціни на оренду квартири чи кімнати будуть суттєво відрізнятися в залежності від міста. Найдорожче орендувати житло у Празі та великих містах, а ось в маленьких містечках ціна буде значно нижчою. Загалом українські заробітчани у Чехії мають можливість орендувати койко-місце, кімнату або ж цілу квартиру. У Празі сума оренди буде такою: Койко-місце – 3-5 тисяч корун за місяць, кімната – 8 тисяч корун, квартира – від 20 тисяч корун.
Також варто знати, що при оренді квартири оплачується перший місяць проживання та кауце (чес.kauce). Це одномісячна сума оренди квартири, яка є внеском-гарантією. Його повертають орендарям за умови, що у квартирі за час проживання нічого не було зламано чи знищено.
Швидким, проте не  варіантом знайти житло у Чехіі можна через через ріелторську фірму. Потрібно лише знайти надійну ріелторську фірму і скористатися її послугами. Місцеві фахівці з нерухомості підберуть житло зі всіма вашими побажаннями. Пам'ятайте, за послуги ріелтора зазвичай потрібно заплатити комісію в розмірі 100% від місячної оплати житла.
Якщо ви приїхали на заробітки у Чехію без сім’ї чи друзів, то можете вже на роботі знайти людей і разом орендувати квартиру. Це обійдеться дешевше, а ніж знімати кімнату в гуртожитку чи цілу квартиру.
Не важливо у якій країні ви перебуваєте, але перш, ніж приймати орендоване житло в подальше користування, уважно вивчіть його. Огляньте всі можливі слабкі місця (сантехніка, побутова техніка). Переконайтеся, що все працює. Обов'язково укладайте договір про оренду житла (якщо це квартира, або апартаменти). Це допоможе уникнути труднощів в подальшому і убезпечить вас від несподіваних сюрпризів у вигляді раптового виселення або підвищення вартості оренди.