Дозвіл на проживання та отримання громадянства у Польщі.

Дозвіл на проживання та отримання громадянства у Польщі.

Не дивно, що більш ніж половина заяв, які подали іноземці для того, щоб отримати дозволів для перебування в країні, є від українців, адже за останній рік кількість заробітчан зросла вдвічі! Лише за І півріччя 2021 року кількість іноземців з дозволом на проживання зросла майже на 42 тисячі осіб, з яких 31,5 тис. - це громадяни України!

Польський спікер у справах іноземців - Якуб Дудзяк, розповів, що влада надала українським громадянам більш як 270 тисяч дозволів на проживання! А також зазначив, що більшість українських мігрантів, а саме 70%, складає молодь (до 40 років), решта це особи від 40 до 60 років.

Дозвіл на проживання в Польщі можна отримати двох видів:
* дозвіл на тимчасове проживання;
* дозвіл на постійне проживання.

Будь-який із них дозволяє знаходитись на території Польщі (до вказаної на ньому дати), а також в інших країнах Шенгенської зони (на термін не більш ніж 90 днів протягом кожних 180 днів)!

Яка ж різниця між цими дозволами та як їх можна отримати? 

І. Дозвіл на тимчасове проживання в Польщі (Karta czasowego pobytu) — це документ, що видається іноземцю, який планує залишитися в Польщі більше як на 3 місяці. Даний дозвіл може бути виданий на термін до 3 років, проте все залежить від підстав для його видачі, таких як:
1. робота або навчання у Польщі;
2. ведення господарської діяльності чи наукових досліджень;
3. висококваліфікована праця;
4. возз'єднання з сім‘єю;
5. шлюб з громадянином Польщі.

Для тих, хто бажає стати громадянином Польщі, отримання дозволу на тимчасове проживання є першим етапом на цьому шляху. Перебуваючи 5 років у Польщі на підставі цього дозволу іноземець має право подати заяву на дозвіл щодо постійного проживання.
 

ІІ. Дозвіл на постійне проживання в Польщі (Karta stalego pobytu) – це документ, що видається іноземцю на необмежений термін, проте кожні 10 років підлягає заміні (хоча потреби в постійному підтвердженні право на перебування в країні немає). Це є наступним етапом для отримання польського громадянства для тих, хто цього хоче. Підставами для видачі даного дозволу є:
1. легальне та безперервне проживання в Польщі протягом 5 років (загальна кількість виїздів не повинна перевищувати терміну 10 місяців, а тривалість кожного виїзду - не більше як 6 місяців. Виняток: робота закордоном на польського виробника);
2. тривалість шлюбу з громадянином Польщі не менше трьох років, два з яких іноземець має безперервно перебувати в Польщі;
3. наявність польського походження або дійсної карти поляка.

Проживання в Польщі протягом 3 років з дозволом на постійне проживання дає підстави щодо подання заяви на польське громадянство. Дану заяву та інші документи необхідно надати до Президента через воєводу за місцем постійного проживання іноземця. Однак строк дії дозволу проживання, паспорта або проїзного документа не має бути менше як 6 місяців в день подання заяви. Для того, щоб подати заяву на польське громадянство, необхідно замовити візит через онлайн-календар.

У випадку присвоєння польського громадянства немає чітких критеріїв і вимог до кандидата, тут відіграє роль те, як іноземець зможе переконати Президента в тому, що справді заслуговує на це.

В Польщі не заборонене подвійне громадянство, тому ніхто не буде вимагати відмовлятися від колишнього.

Накладаючи резолюцію на заяву, Президент Республіки Польща або надає польське громадянство, або відмовляє в його наданні. Рішення Президента не може бути оскаржене та не вимагає обґрунтування.