Скільки коштує посвідчення водія у Польщі в 2022 році?

Скільки коштує посвідчення водія у Польщі в 2022 році?

Отримання водійських прав у Польщі коштуватиме мінімум 1900-3500 злотих.

Процедура здобуття посвідчення водія на право керування легковим авто у Польщі складається з декількох етапів. Окрім навчання на курсах, потрібно здати теоретичний і практичний іспити, а також пройти цілий ряд формальних процедур та оформити необхідні документи. Тож, якщо хочете отримати польське посвідчення водія категорії B, то приготуйтесь до таких витрат.

Довідка від лікаря

На початку потрібно піти до спеціалізованого лікаря. Він повинен оглянути майбутнього водія, щоб переконатися, що він зможе керувати автомобілем. Фахівець має перевірити зір, моторику рук і плечового пояса. Якщо все добре зі здоров’ям, то лікар надає відповідне письмове засвідчення. Така діагностика і документ коштує від 150 до 200 злотих. Вартість може змінюватися, залежно від обраної клініки.

Профіль кандидата на водія

Далі треба подати заявку на створення номеру PKK – Профіль кандидата на водія (Profil Kandydata na Kierowcę). З його допомогою установи, які надають посвідчення водія, можуть ідентифікувати особу, яка на нього претендує. За номер PKK не потрібно платити, але треба подати фото, як на паспорт. Зробити і надрукувати його коштує від 20 до 50 злотих.

Курси водіння

Після цих формальностей можна купувати курс на право їзди у вибраному Центрі підготовки водіїв (Ośrodku Szkolenia Kierowców). Навчання триває кілька тижнів. За цей час проводять як теоретичні, так і практичні заняття. Вартість курсу коливається в межах 1500-3000 злотих. Все залежить від міста, досвіду інструктора, якості навчання, результатів його учнів. До слова, інколи є змога оплатити курс не відразу, а частинами.

Здача іспитів

Після навчання потрібно здати екзамен, який складається з теоретичної і практичної частини. Перша коштує 30 злотих. Якщо не вийшло здати з першого разу, то можна пробувати знову. Проте, за кожну спробу потрібно платити 30 злотих. Після здачі теорії, можна готуватися до практичної частини іспиту. Майбутньому власнику водійських прав час його здачі встановлять окремо. Напередодні потрібно оплатити практичний екзамен. Коштує це 140 злотих. Знову ж, іспит можна перездавати. Але кожна нова спроба коштуватиме 140 злотих.

Отримання прав

Після успішного складання всіх екзаменів можна одержати права водія. Незважаючи на те, що у Польщі дозволено користуватися е-посвідченням водія, все ж отримати фізичний документ не завадить. За його видачу також потрібно заплатити – 100,50 злотих. Кошти треба вносити до каси чи переказом державній установі, яка видає посвідчення. Наявність фізичного документу дає право керувати автомобілем. Наступні витрати на водійські права будуть пов’язані тільки з поновленням цього документа.

Підсумок витрат

Отож, загальна вартість польських прав водія категорії В складається з оплат за:

  • фото до номера PКK – 20-50 злотих;
  • лікарський огляд – 150-200 злотих;
  • курс навчання – 1500-3000 злотих;
  • теоретичний іспит – 30 злотих;
  • практичний іспит – 140 злотих;
  • посвідчення – 100,50 злотих.

У підсумку права коштуватимуть 1900-3500 злотих. Але це за умови, що особа здасть теоретичний і практичний іспит з першого разу.

До слова, витрати на навчання і документ, який дає право водити двоколісний транспортний засіб, будуть меншими. Проте, якщо виробляти права на водіння вантажівкою, то прийдеться заплатити більше.