Як отримати карту побиту, якщо заробіток менше «мінімалки»?

Як отримати карту побиту, якщо заробіток менше «мінімалки»?

Заявки іноземців подані на карту побиту до 29 січня 2022 року – розглядатимуться «по-старому» без обмеження в доході. Після цього терміну карту по роботі можна отримати тільки маючи дохід на рівні «мінімалки» — 3010 злотих в 2022 році.

Новий закон для іноземців, що вступає в силу в кінці січня, передбачає отримання іноземцем доходу не меншого, ніж мінімальна заробітна плата. Це стосується тільки карт тимчасового перебування по роботі. У 2022 році, з 29 січня, іноземець має показати дохід на рівні не менше 3010 злотих брутто. Не важливо буде це umowa o pracę, umowa zlecenia, або umowa o dzieło. Дохід може бути з кількох джерел.

Що ж робити тим, хто має півставки та недотягує до "мінімалки"?

Після введення змін, на жаль, така особа не відповідатиме критеріям. Відповідно при відсутності доходу – людина отримає негативне рішення. Але, особи, які склали документи до дня актуалізації закону спокійно отримають «децизію» за старим законодавством. Працівники воєводських управлінь дивитимуться на дату подачі документів при розгляді справи. Особа, якій зараз не вистачає заробітної плати для виконання критеріїв нового закону може подати заявку на карту, наприклад, поштою. Дата на поштовому штампі раніше за 29 січня дозволить отримати карту побиту на старих умовах.

Нагадуємо, що з 1 січня 2022 в Польщі змінився критерій рівня доходів, який враховується при отриманні карти побиту іноземцями. У випадку самотньої особи необхідно підтвердити дохід, не нижче 776 злотих нетто (раніше 701). У випадку родини дохід має складати, не менше 600 злотих на одну особу (раніше 528).