Ситуація з пандемією в Європі стала майже критичною

Ситуація з пандемією в Європі стала майже критичною

На COVID - мапі агентства ЄС усі країни є переважно червоними, і лише поки дві мають жовті зони. Такі дані оприлюднив Європейський центр з попередження і контролю захворювань. 

Дану мапу оновлюють щотижня, оцінюючи ситуацію в країнах за однаковими критеріями: 14-денний показних захворюваності на 100 000 населення, кількість тестів і частка позитивних тестів серед усіх зроблених. 

Порівняно з минулим тижнем, Франція та Швеція втратили останні жовті зони. Тепер вони є лише на території Італії та Іспанії і їх залишається менше, ніж минулого тижня. Польща остаточно перейшла до темно-червоної зони, як і Кіпр, який раніше маркували червоним. Темно-червона зона вже з'явилась на території Франції, де показники заражень наближаються до максимумів попередньої хвилі. Ситуація у Болгарії та Румунії, які були темно-червоними раніше, продовжує покращуватися.

Червоний колір на мапі позначає зони, де 14-денний показник захворюваності становить 200-500 на 100 000 населення, або менший, але позитивних тестів серед усіх зроблених понад 4%.

До темно-червоної зони потрапляють країни або райони, де показник захворюваності перевищує 500 на 100 000 населення. 

У зв'язку з новим варіантом коронавірусу під назвою "Омікрон" низка країн змінює умови перетину їхнього кордону.

Франція

Офіційний представник французького уряду Габріель Атталь оголосив, що з суботи (4 грудня) всім мандрівникам - вакцинованим чи ні - буде потрібний негативний тест на коронавірус для в'їзду до країни з будь-якої країни за межами ЄС або Шенгенської зони.

Мандрівники повинні надати результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, але у будь-якому випадку їх треба зробити не більше ніж за 48 годин до поїздки.

Прибулим із країн ЄС чи Шенгенської зони потрібно буде пройти тест лише в тому випадку, якщо вони не вакциновані, але тест має бути зданий протягом попередніх 24 годин.

Атталь не пояснив, чи будуть такі зміни застосовуватися до дітей менше 11 років. Проте чинні правила вимагають проведення тестів від 11 років і старше.

Франція підтвердила випадки "Омікрону" на своїх заморських територіях Реюньйон та Майотта, також є 13 підозрюваних випадків у Франції.

Кіпр 

Уряд ухвалив рішення про те, що для в'їзду в країну всі мандрівники віком від 12 років зобов'язані робити ПЛР-тест на коронавірус. Незалежно від наявності у них довідки про повну вакцинацію чи одужання від COVID-19. ПЛР-тест не безплатний, всі витрати понесуть ті, хто прибуває до країни.

Рішення набуде чинності з понеділка, 6 грудня, і буде діяти до 10 січня 2022 року, після чого буде переглянуте на основі епідеміологічних даних.

Люди, які в’їжджають на Кіпр з портів для короткочасного відвідування, повинні мати негативний сертифікат ПЛР-тесту терміном до 72 годин. Крім того, по прибутті вони повинні будуть пройти швидкі тести на антиген за рахунок державних коштів Кіпру.

Португалія

Для перетину кордону необхідно буде надати два документи: сертифікат про вакцинацію чи одужання та негативний результат ПЛР-тесту, зроблений за 72 години до вильоту, або швидкого тесту на антиген, зробленого за 48 годин.

Португалія приймає сертифікати, згенеровані у додатку "Дія", з QR кодом в електронному або паперовому форматі. У країні визнаються вакцини:

- Janssen;

- AstraZeneca (Vaxzevria);

- Moderna (Spikevax);

- Pfizer-BioNTech (Comirnaty).

Невакцинованим мандрівникам в'їзд в Португалію заборонений!

Нові правила діятимуть щонайменше до 9 січня 2022 року.

"Подорожуючі, які намагатимуться в’їхати в Португалію без довідки про результати тесту, будуть оштрафовані на суму 300-800€. А ті, хто намагатимуться в’їхати з фальшивими документами - будуть оштрафовані та ізольовані в спеціально відведених приміщеннях до з’ясування ситуації", - попередили в МЗС.

 

Бережіть себе та будьте здорові!