Країни Європи вже відкриті для українців!

Після того, як Рада Європейського Союзу 15 липня 2021 року вперше включила Україну до списку країн, жителям яких рекомендовано дозволити в‘їзд у Європу, то частина країн ЄС послабили обмеження щодо перетину їхнього кордону нашими громадянами. Позаяк цей список рекомендаційний, то європейські країни будуть на свій розсуд вирішувати питання про в‘їзд громадян з третіх країн.

У серпні 2021 року Брюссель ухвалив рішення щодо офіційного визнання Єврокомісією українських COVID-сертифікатів в додатку "Дія", які назвали еквівалентом європейських «зелених сертифікатів». Проте умови в'їзду до європейських країн ще досі сильно відрізняються. Дехто так і не відкрив свої кордони для невакцинованих.

Більшість країн, які дозволяють в’їзд з тестами, дозволяють також в’їзд вакцинованим без тестів. Тобто для в’їзду вимагають негативний covid-тест або сертифікат повноі вакцинації (дві дози щеплення). Вакцинованих українців здебільшого перевіряють чи після останньої введеної дози пройшло щонайменше 14 днів.

Розглянемо умови для в’їзду українців в різні країни Європи.

Франція

Тут вимагають пред’явити документ, що підтверджує вакцинацію та заповнити заяву про відсутність симптомів COVID-19 та/або про відсутність контактів з особами, що захворіли на COVID-19. Франція приймає цифрові сертифікати в “Дія”, а також паперові свідоцтва вакцинації, що видані сімейним лікарем. Зазначені умови в’їзду застосовуються як до дорослих, так і до дітей (віком від 12 років).

Німеччина

Дозволяє в’їзд вакцинованим українцям з туристичною ціллю (або тим, хто перехворів), які попередньо завантажили підтвердження цьому на einreiseanmeldung.de. Ті, хто лишаються на довгий термін, повинні бути на ізоляції 10 днів.

Румунія

Можливий в’їзд туристів з COVID-сертифікатами про вакцинацію, тестування та одужання, які видані Україною виключно відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (мобільний додаток "Дія"). У випадку заробітків, необхідно лишитись на 14-денний карантин.

Естонія

В’їзд для вакцинованих українців з туристичною метою залишиться без змін – без тестів і без карантину. Для інших цілей потрібно надати негативний тест і пройти ізоляцію терміном 10 днів.

Латвія

В’їзд з метою туризму дозволено громадянам України, які мають COVID-сертифікати у мобільному додатку «Дія» з QR-кодом для їх перевірки. Всі інші мандрівники підлягають 10-денній ізоляції, мають пройти тестування на COVID-19 перед прибуттям (за 72 год до вильоту) та після прибуття до країни.

Польща

В’їзд можливий за наявності англомовного/польськомовного документального підтвердження про повний курс вакцинації або тест на антитіла, для перехворівших на COVID-19 (до 6 місяців, за наявності документального підтвердження). Перебування без карантину дозволено українцям, які пройшли повний курс вакцинації. Всі інші повинні пройти 10-денну ізоляцію. Термін карантину буде скорочено, у разі наявності негативного результату тесту на SARS-Cov-2, виконаного не раніше 7–денного періоду з моменту в’їзду на територію країни. Завершенням карантину вважається наявність у телеінформаційній системі, внесеного діагностичною лабораторією, запису про негативний результат тесту.

Фінляндія

Скасувала можливість в’їзду в країну лише з ПЛР-тестом (є певні виключення) для тих, хто відвідує країну з туристичною метою і дозволила перетин кордону украінцям з підтвердженням повного курсу вакцинації проти COVID-19 та за умови, що з дати отримання другої дози вакцини пройшло 14 днів. Ці особи звільняються від обов’язкового тестування та проходження карантину.

Норвегія

В’їзд дозволений повністю вакцинованим громадянам України, які мають відповідні сертифікати COVID-19, видані Україною у додатку “Дія”. Також йдеться про можливість в’їзду тим, хто перехворів на COVID-19 за останні 6 місяців, але наразі така інформація не вноситься в українські цифрові сертифікати. Вакциновані звільнені від карантину і не зобов’язані надавати негативні тести перед вильотом до Норвегії.

Італія

В’їзд можливий за наявності заповненої онлайн форми санітарного контролю: dPLF (Passenger Locator Form) (або роздрукувати і заповнити офлайн), сертифікату вакцинації і негативного тесту. За відсутності сертифікату вакцинації можливий в’їзд з негативним тестом, але доведеться пройти самоізоляцію тривалістю п’ять днів, після чого зробити повторний тест на COVID-19, який повинен підтвердити негативний результат. 

Албанія

Для подорожей необхідно буде пред’явити один з документів:
- паспорт вакцинації (останнє щеплення повинно бути зроблене не пізніше ніж за 2 тижні до планованої дати в’їзду);
- негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 годин до в’їзду;
- негативний тест на антиген COVID-19, зроблений не пізніше ніж 48 годин до в’їзду;
- довідка про перенесене захворювання COVID-19 протягом останніх 6 місяців.

Північна Македонія

Для перетину кордону без самоізоляції необхідно буде надати один з таких документів:
- сертифікат про повну вакцинацію;
- довідку про перенесене захворювання на СOVID-19 протягом останніх 45 днів, починаючи з дня одужання;
- негативний результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, отримантй за 72 години до в’їзду на територію країни;
- негативний результат експрес-тесту на антиген, отриманий за 48 годин до в’їзду.
Наявність зазначених документів не потрібна для осіб віком до 18 років.

Мальта

Подорож дозволена вакцинованим українцям при пред’явленні сертифікату щеплення і після останньої дози вакцинації має пройти не менше 14 днів. Всі пасажири, що прибувають на Мальту повинні заповнити dPLF форму за лінком: app.euplf.eu.

Іспанія

Громадяни України можуть подорожувати до країни без необхідності надання довідок про вакцинацію або негативних результатів тестування на наявність COVID-19! Єдиною вимогою для в’їзду залишається завчасне заповнення формуляра санітарного контролю на сайті: spth.gob.es.

Бельгія

Для в’їзду потрібно заповнити Passenger Locator Form (PLF), не раніше, ніж за 48 годин до прибуття. При прибутті з України не вимагається ізоляції, тестів чи вакцинації! Проте перед поїздкою слід перевірити колір-код країни, з якої ви подорожуєте до Бельгії, щоб переконатися, що вона не перебуває у списку країн з критичним епідеміологічним ризиком (позначається червоним кольором). Список можна перевірити за посиланням: info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country. Якщо ви подорожуєте з країн зеленої або помаранчевої зони – тестування та карантин не потрібні. Якщо з червоної зони Євросоюзу і у вас є сертифікат про вакцинацію або про одужання – тестування та карантин не потрібні, а у разі відсутності сертифікату про вакцинацію або про одужання – має бути зроблений негативний ПЛР-тест (за 72 години до прибуття). Діти віком до 12 років не потребують тестування. Якщо ви подорожуєте з країни червоної зони за межами Євросоюзу, при цьому не є резидентом Бельгії та не маєте посвідку на проживання в країні – мета поїздки має бути «поважною» та має бути підтверджена належним дозвільним документом, виданим Посольством Бельгії у відповідній країні.

Греція

Для в’їзду вимагають заповнену електронну форми PLF; сертифікат про негативний ПЛР-тест (зроблений не пізніше ніж за 72 години) або сертифікат про перенесену хворобу, або сертифікат вакцинації, а також можна надати документ з негативним результатом лабораторного тесту на антиген (швидкий тест), який необхідно зробити не раніше ніж за 48 годин до прибуття.

Данія

Для в’їзду потрібен негативний ПЛР-тест, який має бути зроблено не пізніше ніж за 72 годин або тест на антиген за 48 годин до прибуття в країну. Окрім того, після прибуття потрібно пройти другий тест (антиген або ПЛР), його можна пройти в аеропорту, якщо подорожуєте на літаку. Або не пізніше ніж через 24 години після в’їзду в Данію, якщо в’їжджаєте через сухопутний або морський кордон. Тест в аеропорту безкоштовний. Повністю вакциновані особи звільняються від вимоги до тестування, але повинні мати EU Digital COVID certificate або документувати вакцинацію іншими дійсними способами. Після вакцинації має минути щонайменше 2 тижні але не більше 12 місяців. Але Данія ще не визнає українські сертифікати вакцинації (ні паперові, ні з додатку "Дія"), оскільки з Данією ще не укладена домовленість про взаємне визнання COVID-сертифікатів.

Кіпр

Вимоги для в’їзду:
- обов’язкове заповнення Cyprus Flight Pass за 24 години до вильоту;
- негативний ПЛР-тест зроблений не раніше, ніж за 72 години до вильоту;
- ПЛР-тест по прибутті на Кіпр (за кошт подорожуючого, ціна €30-32, результат тесту буде надісланий через SMS протягом 3 годин).

Люксембург

Для перельоту всім пасажирам незалежно від громадянства (яким дозволено в’їзд) обов’язково пред’явити один з документів:
- сертифікат про вакцинацію (приймаються сертифікати видані країнами ЄС або країнами Шенгенської зони);
- свідоцтво про одужання не давніше як 6 місяців до поїздки (приймаються сертифікати видані країнами ЄС або країнами Шенгенської зони);
- негативний результат ПЛР-тесту (або TMA чи LAMP), зробленого за 72 години до польоту;
- негативний швидкий тест на антиген, проведений за 48 годин до польоту.
Ці вимоги не застосовуються до дітей до 12 років. Негативний результат тесту повинен бути на папері або в електронній формі однією з адміністративних мов Люксембургу: англійською, італійською, іспанською чи португальською.

Нідерланди

Для перетину кордону українцям необхідно надати один з документів:
- негативний результат ПЛР-тесту;
- негативний швидкий тест на антиген;
- сертифікат про вакцинацію.

Португалія

Для в’їзду потрібно надати один з документів:
- негативний ПЛР-тест (або аналогічний тест NAAT) – зроблений за 72 години до посадки;
- негативний швидкий тест на антиген – за 48 годин до посадки;
- сертифікат вакцинації (визнаються сертифікати в додатку “Дія” з QR кодом). Паперові сертифікати, видані українськими медичними закладами, засвідчені печатками та штампами медичних центрів, в тому числі “жовті сертифіки”, оформлені сімейним лікарем, без цифрового сертифікату в додатку “Дія”, не приймаються. Всі пасажири перед від’їздом до Португалії також повинні заповнити Passenger Locator Card на сайті portugalcleanandsafe.pt. Дітям у віці до 12 років не потрібно пред’являти тест.

Словенія

В’їзд дозволений за умови надання одного з документів:
- негативного ПЛР-тесту на COVID-19 (за 72 години до перетину кордону);
- негативного експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (за 48 годин до перетину кордону);
- сертифікат вакцинації.

Туреччина

Для в’їзду необхідно надати один з перелічених документів:
-негативний ПЛР-тест (за 72 години до запланованого вильоту);
- негативний швидкий антиген тест (за 48 годин до вильоту);
- сертифікат вакцинації (останнє щеплення зроблене не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну);
- довідка про перенесену хворобу COVID-19.
Також залишається обов’язкова вимога заповнити електронну анкету до вильоту.

Угорщина

Значно спростила умови в’їзду для українців: не застосовується жодних коронавірусних обмежень при перетині наземних кордонів. При прибутті в Угорщину літаком з України пасажири мають надати один з документів:
- негативний результат ПЛР-тестування на COVID-19, отриманий не пізніше як за 72 годин до моменту в’їзду;
- український чи угорський сертифікат про вакцинацію (разом з громадянами, які мають сертифікат, також можуть без обмежень в’їжджати діти до 18 років);
- довідка про перенесену хворобу.

Чорногорія

В’їзд дозволений за наявності одного з наступних документів:
- підтвердження, що особа була повністю вакцинована або була вакцинована першою дозою вакцини проти COVID-19. Офіційно підтверджено, що вимог щодо самої вакцини, або дати проведення повної або першої дози вакцинації, Чорногорія не ставить;
- негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 годин до вильоту;
- доказ того, що людина перехворіла на COVID-19 (минуло не менше 14 днів і не більше 180 днів після позитивного ПЛР-тесту або швидкого тесту на антиген);
- негативний швидкий тест на антиген, зроблений за 48 годин до вильоту.
Обмеження не застосовуються дітям до 5 років.

Швейцарія

При в’їзді для невакцинованих українців необхідно надати негативний ПЛР-тест (зроблений за 72 годин до виїзду) або негативний швидкий тест на антиген (зроблений за 48 годин до виїзду), а також перед перетином кордону заповнити PLF форму на сайті: swissplf.admin.ch/formular. Право в’їзду без тесту мають вакциновані мандрівники з України.

Швеція

Уряд прийняв рішення, згідно якого громадяни України, які мають цифровий COVID-сертифікат, виданий в Україні, звільняються від вимоги щодо наявності негативного результату тестування на COVID-19. Швеція визнає видані в Україні цифрові сертифікати вакцинації проти COVID-19, які можуть бути перевірені та підтверджені такими ж технічними можливостями, які використовуються для підтвердження цифрових сертифікатів ЄС.

Австрія

В’їзд невакцинованих можливий за наступних умов:
- підтвердження про негативний результат тесту COVID-19 (ПЛР-тест, зроблений не пізніше ніж за 72 год або тест на антигени, зроблений не пізніше ніж за 48 год.) та 10-денний карантин після в’їзду або підтвердження про одужання після захворювання на COVID-19 (медична або офіційна довідка про те, що інфекція була подолана за останні 180 днів, чи медична або офіційна довідка про нейтралізуючі антитіла, не пізніше ніж за останні 90 днів);
- онлайн-реєстрація подорожі (Pre-Travel-Clearance – PTC, заповнити не пізніше ніж за 72 години до в’їзду). Формуляр для онлайн-реєстрації подорожі доступний на oesterreich.gv.at, а також на entry.ptc.gv.at. Для повністю вакцинованих осіб при в’їзді не вимагається реєстрація та перебування на карантині. Необхідною передумовою для цього є проведення останнього щеплення для повноцінної імунізації принаймні за 14 днів до в‘їзду. Пред’явлений сертифікат має бути на англійській або німецькій мові із зазначенням кількості зроблених доз і типу вакцини та/або лікарським підтвердженням із найменуванням вакцини і кількості зроблених доз.

Словаччина

Перед в’їздом громадяни України, які мають повний сертифікат вакцинації (англійською, словацькою або чеською мовою) реєструються на сайті eHranica та звільняються від самоізоляції (остання вакцинація повинна бути проведена не раніше 14 днів). Невакциновані особи також реєструються на сайті eHranica, однак зобов’язані пройти самоізоляцію терміном 14 днів (якщо за цей час не виникає симптомів або не проведено тестування). Самоізоляцію можна припинити, отримавши негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не раніше, ніж на 5-й день. При прибутті в Словаччину літаком, всі пасажири мають заповнити форму Public Health (PLF).

Чехія

В’їзд дозволено щепленим громадянам України, від вакцинації другою дозою яких минуло щонайменше 14 днів, за умови наявності: COVID-сертифікату в «Дії» про повний курс щеплення, виготовленого англійською мовою із зазначенням персональних даних про вакциновану особу, типу вакцини, ідентифікаційними даними установи, що видала сертифікат, а також можливості віддаленої перевірки вказаних у письмовому підтвердженні даних (QR-код), а також заповненого перед виїздом до країни в’їздного формуляру, який можна знайти за посиланням: plf.uzis.cz.

Молдова

Визнає свідоцтва про вакцинацію, яке отримують українські громадяни після щеплення від COVID-19.

Перетин кордону більшості країн ЄС невакцинованими громадянами України на підставі негативного ПЛР-тесту та підтвердження про те, що особа перехворіла на COVID-19 буде дозволено виключно за наявності поважної підстави для поїздки. Перелік поважних підстав шукайте на сайті прикордонної служби тої країни, в яку маєте намір поїхати.

Актуальну інформацію щодо визнання сертифікатів вакцинацій та список вакцин, які визнані і затверджені Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) перевіряйте на tripadvisor.mfa.gov.ua .