Найголовніші проблеми трудових мігрантів у Польщі

Найголовніші проблеми трудових мігрантів у Польщі

Спираючись на офіційні дані, на сьогодні в Польщі знаходяться приблизно 2 мільйони українців. Така цифра говорить лише про тих українських громадян, які легально отримали дозволи на проживання, роботу або навчання у Польщі. 

А взагалі саме питання з продовженням дозволів на перебування або працевлаштування у Польщі вважається однією з найбільших проблем для українських трудових мігрантів. На це є три головні причини:
1. Затримки з боку польських служб. Польські міграційні служби не завжди працюють оперативно, а це стає причиною того, що часто українці мусять чекати на отримання необхідних дозволів дуже довго (тут йде мова не про місяці, а інколи роки). Проте це ще не означає, що наші громадяни перебувають там нелегально. В польському законодавстві передбачено можливість подачі документів до відповідних відомств і поки вони розглядають звернення від українців, то їхнє перебування на території Польщі вважається легальним.
2. Недостатня кількість українських консульств. І проблема не лише в установах, але й також у відсутності кваліфікованих працівників. На разі українські дипломати намагаються змінити дану ситуацію, тому до кінця 2021 року має запрацювати генеральне консульство України у Вроцлаві.
3. Додаткове навантаження через пандемію. До цього призвели, перш за все, обмеження, запроваджені у країні через хворобу, зокрема – закриття кордонів, зменшення кількості відвідувачів, скорочення робочого часу, прийом документів онлайн і т.д. Через що українці змушені вирішувати онлайн ті питання, з якими раніше вони розбиралися на прийомі у консульствах або під час поїздок на батьківщину.

Заради налагодження системи обслуговування та прийому документів у консульствах, українські дипломати працюють над збільшенням кількості наших працівників у польських містах, а також залучають почесних консулів, які зможуть надати розгорнуту інформаційну допомогу.